Sådan bruger du texas rig til torsk!

DUNK! Hugget falder stenhårdt, og tunge rusk forplanter sig i den lette kastestang, som krøller helt sammen! Efter et par minutters hidsig fight hænger endnu en fin Øresundstorsk i gaffen. I munden har den et rig man ikke ser hver dag på disse kanter. Det består af en 15 cm lang gummiorm med en underligt udseende krog og noget, der ligner et sølvglinsende projektil glidende løst på linen. 
Den uheldige torsk har kastet sig over et texas rig, som egentlig stammer fra USA, hvor det bliver brugt i stor stil til bass, men som er mindst ligeså effektivt til mange af de arter, vi fisker efter i Danmark! Denne artikel handler om torsk, og i de næste afsnit kan du læse, hvordan jeg har valgt at gribe dette fiskeri an.

Texas Rigget

Det helt basale rig består af 4 dele. Forfanget føres igennem en bulletweight fra toppen, derefter en perle og til sidst bindes en krog på.  Sæt dit foretrukne softbait på krogen, og rigget er klar til fiskeri. Det er utroligt enkelt, meget effektivt og ikke mindst super underholdene!  
 
Bulletweights
En bulletweight er et synk, formet som et projektil med et lille hul, hvor linen kan stikkes igennem. De kan fås i mange materialer, men på det relativt dybe vand over 4-5m er der ingen vej uden om tungsten. Bly er jo både ulovligt at sælge og importere for alle i Danmark, så medmindre du selv kan støbe, er bly ikke en mulighed. Det gør heller ikke så meget, fordi tungsten er nemlig et langt bedre materiale.
Tungsten er også kendt som wolfram, og det har en massefylde der er over 1,7 gange højere end for bly, og derfor fylder en tungstensbullet meget mindre end en tilsvarende i bly af samme vægt. Tungsten er også meget hårdere og giver mere lyd fra sig når det klikker mod f.eks. en perle. Når en tungstens bullet rammer bunden, giver den et mere kontant signal i linen, end et i en tilsvarende vægt af bly.
Alt i alt opvejer fordelene ved tungsten den lidt højere pris til fulde i forhold til bly. Bulletweights i tungsten fås fra 1,5-63g, og på det lave vand vil bullets mellem 20-63g normalt være rigeligt. Hvis du skulle få brug for at få lidt mere vægt på, kan du godt bruge to bulletweights på samme tid og komme op på over 120g. På den måde kan man fange fisk på op til ca 30-35m vand. 

Softbaits

Der findes masser af egnede softbaits på markedet. Personligt foretrækker jeg god kvalitet, som ofte både fisker og holder bedre. På det lave vand mellem 6-10m er softbaits mellem 10-15 cm passende. Gummiorme og curlytails er klassikere til torskefiskeriet. Jaxx curlytails i 15cm er suveræne og koster ikke alverden, mens Relax laver twisters i forrygende kvalitet som dog koster en smule mere. Shads er også et godt valg, specielt hvis der er sild på torskens menu. Der er mange gode shads på det danske marked, men jeg vil gerne fremhæve den slanke TT shad fra Bait Breath i 10cm. Den passer godt til alle krogtyper, er imprægneret med duft og meget livlig i vandet. Swimming Ribster og Shakers fra LunkerCity er også utroligt effektive.
Farverne kan på visse dage spille en stor rolle. Den ene dag kan det være en skrigende rød der fungerer, mens det næste dag skal være en sildefarve i sølv/blå. Generelt er en torsk i bidehumør ikke kræsen, men sørg for at have et udvalg der kan imitere både småfisk, orme og krabber i lidt forskellige størrelser.    

Krogen

Krogen er typisk en offset eller en widegap krog, der har et ret specielt udseende.  Den er nemlig udstyret med en vinkel tæt på krogøjet, der gør at man lettere kan gemme krogen i sin softbait og gøre den grødesikker. Det er en kæmpe fordel hvis der skal fiskes på stenet bund med blæretang eller hvis der er meget drivende ålegræs i vandet. Selvom denne type krog betragtes som den ”rigtige” til texasrigget, er der flere andre muligheder for valg af krog.
Man siger at et softbait er ”texasrigged” hvis krogspidsen er gemt i gummiet, mens et softbait der er rigget med en blottet krogspids er ”texposed”.
Swimbait krogen er forsynet med en agnskrue ved krogøjet. Denne type krog er super nem at bruge, og agnskruen sikrer at dit softbait sidder rigtig godt fast. 
Man kan også bruge en helt almindelig J-krog til et texas rig. Faktisk kroger den type krog ofte bedst, fordi krogspidsen er blottet. Ulempen er, at den ikke er grødesikker og at det kan være svært at holde sit softbait på krogskaftet. For at løse det problem kan man med fordel bruge en dråbe superlim på krogskaftet eller prøve en Mustad Grip-Pin krog, som er forsynet med en modhage der holder på gummiet.
Til større shads er det en god ide at bruge en agnskrue og en stinger med en trekrog i kraftig PE-line. PE-linen kan med fordel snoes, så den bliver firetrådet. I agnskruens øje sættes en springring og to svirveler. Til den ene svirvel bindes stingeren og i den anden bindes hovedlinen som i forvejen er blevet forsynet med en passende bulletweight.  Man kan sætte selve trekrogen fast i softbaitet, men det mest raffinerede er at bruge en spike.  Mangler du spikes, eller synes du at 1,50 kr er alt for meget for et stykke bøjet ståltråd, kan du fint lave dine egne af et stykke ståltråd formet som et ”V”. Stik de to ender op i dit softbait og lad krogen hænge i bunden af V’et.

Forfang

Et stykke monofil nylon eller fluorocarbon i 0,40-0,60 passer godt til fiskeri efter torsk. Man kan vælge at binde et forfang direkte på hovedlinen og montere texasrigget her på. Men man kan også forberede sine tackler hjemmefra, evt. med en lille svirvel i enden, så der let kan skiftes. De færdige texas rigs opbevares bedst i en forfangsmappe eller i lynlåsposer.  
Mange bruger en perle mellem krog og bulletweight. Man kan spare mange penge ved at finde sine perler i hobbyforretningen. Men der findes også perler fra fx Owner, hvis man helst vil have noget i god kvalitet.

Grej

Der behøves ikke andet end din almindelige kastestang for at kunne fiske med texasrigget. Altså en stang på 7-8 fod med en kastevægt op til 50-100g og et solidt fastspolehjul, med PE line der holder ca 8-10kg. Man kan også gå på jagt efter en rigtig bass-stang og bruge multihjul. Der findes tusindevis af urimeligt lækre bass-stænger på det amerikanske marked og enkelte modeller fås også i Danmark. Se efter en model på ca 7 fod med en kastevægt op til ca 2 oz. En rigtig bass stang er lynhurtig og utroligt følsom. Det gør det lettere at mærke hugget, og have føling med de bevægelser man gerne vil tilføre rigget. En let jerkbait stang gør også jobbet fint.

Teknik

Teknikken er ikke så meget anderledes end almineligt kastefiskeri fra båd. Kast ud i bådens drivretning og lad texasrigget synke. Lad det synke for stram line de sidste par meter ned til bunden. Tit falder hugget når rigget synker, så det er supervigtigt at have føling med grejet. Når bunden er nået kan man enten bare spinne langsomt ind langs bunden eller løfte stangen og spinne lidt løsline ind når den sænkes igen. Sørg for at ramme bunden jævnligt så du ved at du fisker tæt på bunden.
Spinner du ind lidt højere i vandet kan du være heldig at fange andre arter som fx havørred, sej, makrel og hvad der ellers måtte svømme forbi.
Når hugget falder føles det stenhårdt! Det er fordi torsken ikke skal flytte på selve vægten der bare vil glide op ad linen. Der er med andre ord direkte føling med fisken fra første kontakt. Det er en af de store fordele ved texasrigget og samtidigt noget der får både hug og fight til at føles lidt mere livligt og actionpræget.
En anden fordel ved at vægten ikke er fikseret på krogen er at softbaitet får et mere frit svæv i vandet. Husk at når man fisker med gummiagn vil torsken tit hugge flere gange. I modsætning til en pirk der føles hård for torsken, er softbaitet jo netop blødt, præcis ligesom torskens byttedyr. Det er derfor vigtigt ikke at give alt for voldsomme modhug, hvis du mærker et forsigtigt hug. Man risikerer bare at rive serveringen væk fra fisken, der måske havde tænkt sig at hugge igen.

Rigtig god fornøjelse med fiskeriet! Stil gerne spørgsmål på Jaxx@jaxx.dk, så skal jeg forsøge at hjælpe så godt jeg kan!

Jacob Schougaard